امنیت سیستم های کنترل صنعتی و اسکادا

امنیت سایبری سیستمهای کنترل و اتوماسیون صنعتی و اسکادا (وبلاگ پشتیبان)

امنیت سیستم های کنترل صنعتی و اسکادا

امنیت سایبری سیستمهای کنترل و اتوماسیون صنعتی و اسکادا (وبلاگ پشتیبان)

امنیت سیستم های اتوماسیون صنعتی،امنیت سیستم های کنترل صنعتی،امن سازی سیستم های کنترل صنعتی، تست نفوذ سیستم اسکادا،
امن سازی سیستم های کنترل و اتوماسیون صنعتی، امنیت سایبری اتوماسیون صنعتی و اسکادا، امنیت سیستم های اتوماسیون صنعتی،امنیت سیستم های کنترل صنعتی،امن سازی سیستم های کنترل صنعتی، تست نفوذ سیستم اسکادا،امن سازی سیستم های کنترل و اتوماسیون صنعتی، امنیت سایبری اتوماسیون صنعتی و اسکادا،دوره آموزشی امنیت سیستم های کنترل صنعتی و اسکادا،الزامات امنیت،سمینار آموزشی،هک سامانه‌ کنترل صنعتی، نفوذ به سیستم اسکادا، دوره آموزشی، زیرساخت حیاتی ، امن سازی، کنترل صنعتی ، آموزش امنیت، امنیت سامانه های کنترل صنعتی، سیستم صنعتی،امن سازی شبکه صنعتی، امن سازی اتوماسیون صنعتی، امن سازی سیستم کنترل صنعتی ، امن سازی زیرساخت حیاتی ،امنیت سیستم های صنعتی، امنیت سیستم صنعتی ، دکتر محمد مهدی احمدیان، امنیت سیستم های کنترل صنعتی

کلمات کلیدی

به گزارش واحد پژوهش شرکت دانش‌بنیان پیشگامان امن آرمان(امان)، عموماً شرکت‌های صنعتی از شبکه‌های مجزای فناوری اطلاعات(شبکه اداری) و سیستم‌های  کنترل صنعتی ([1]ICS) یا شبکه صنعتی استفاده می‌کنند.  غالباً هدف از شبکه فناوری اطلاعات تسهیل فرآیندهای تجاری و مدیریتی و انجام امور تحقیق و توسعه است. علی‎رغم پیشرفت‎های بسیار زیادی که در ساختار و عملکرد این سیستم‌ها و شبکه‌ها وجود داشته، از دیدگاه سایبری دارای ضعف‎های بسیاری بوده و همین امر باعث شده که مورد تهدید و حملات سایبری قرار بگیرند. آسیب‎پذیری‎های موجود در بخش‎های مختلف این سیستم‌ها این امکان را برای مهاجمین سایبری فراهم ساخته تا به فکر حمله به شرکت‌ها و  زیرساخت‌های صنعتی کشورها، آسیب ‎رساندن و یا ایجاد اختلال در فرآیند کاری آن‎ها باشند.

ورود مهاجمین به شبکه های فناوری اطلاعات و شبکه های صنعتی در صنایع و شرکتهای صنعتی

سیستم‌های کنترل صنعتی متشکل از اجزای متعددی شامل حسگرها، عملگرها، واحدهای پردازش داده مانند کنترل کننده‌های منطقی قابل برنامه‌ریزی ([2]PLC) و دستگاه‌های ارتباطی است که هدف آن کنترل بخش‌های صنعتی و لایه فیلد است. کنترل فرآیند در سیستم‌های کنترل صنعتی اجرای مجموعه قواعد و اصولی است که هدف آن کنترل خروجی‌های خاص سیستم است. حلقه‌های سیستم‌های کنترل می‌توانند باز یا بسته باشند که در این مقاله وارد جزئیات حلقه‌ها نمی شویم[1].

شکل ذیل نمای کلی فرآیند کنترل صنعتی را نشان می‌دهد. به عنوان مثال در سیستم گرمایشی یک اتاق، هدف تنظیم دمای اتاق روی دمای مطلوب 25 درجه سلسیوس است. در این سیستم دمای اتاق به عنوان متغیر کنترلی قلمداد می‌شود. دمای اتاق در بازه‌های زمانی مستمر توسط حسگر اندازه گیری شده و از آن به عنوان معیاری برای افزایش گرمای محیط یا عدم افزایش گرمای محیط به وسیله فرمان دادن به عملگر (عمل کنترلی) استفاده می‌شود[1].

اگر مهاجمین سایبری به یک فرایند صنعتی نفوذ کنند چه اتفاقاتی ممکن است بیفتد؟

یا در شکل ذیل سیستم کنترل سطح آب یک مخزن را مشاهده می‌کنیم؛ در این سیستم می‌خواهیم سطح آب مخزن مورد نظر در یک ارتفاع ثابت بماند، یعنی می‌خواهیم سطح آب در یک حد مطلوب پایدار شود. این مخزن شروع به پر شدن می‌کند، ارتفاع این مخزن در هر لحظه به عنوان خروجی این سیستم می‌باشد که این خروجی در هر زمان توسط حسگر اندازه‌گیری سطح، اندازه گیری شده و در دستگاه کنترل کننده با مقدار مطلوب مقایسه می‌شود و اختلاف مورد نظر به عنوان سیگنال خطا به عملگر /محرک فرستاده شده و مطابق با آن شیر آب ورودی باز یا بسته می‌شود؛ این عمل تا زمانی که خروجی به حد مطلوب نرسد ادامه می‌یابد.

اگر یک هکر به یک فرایند صنعتی نفوذ کنند ممکن است یک فاجعه به وقوع بپیوندد؟

امروزه بر غالب مهندسین تهدیدات شبکه‌های اداری ملموس است اما تبیین جزئیات آن می‌تواند بسیار مهم باشد. از سویی دیگر در برخی صنایع از از سیستم‌های کنترل صنعتی مبتنی بر PLC استفاده می‌ شود.  عمدتاً  سیستم ‏های کنترل صنعتی PLC محور سنتی بدون درنظرگرفتن ملاحظات امنیتی ساخته‌شده‌اند. دلیل این امر را شاید بتوان این‌گونه عنوان کرد که تصور اولیه بر این بوده است که حمله‌ای این سیستم های صنعتی را تهدید نمی‌کند. اما  امروزه به وضوح می دانیم که این برداشت اشتباه بوده است.

از سوی دیگر در حال حاضر   سیستم های  PLC برای بهبود کارایی خود نیاز به دسترسی به شبکه‌های صنعتی، غیرصنعتی و حتی اینترنت دارند. این موضوع زمانی اهمیت فزاینده می‌یابد که به فناوری‌های مبتنی بر اسکادای نسل چهارم نیز توجه نماییم. همین مسئله نیاز به تأمین امنیت این سامانه‌ها را در مقابل حملات سایبری بر‌می‌انگیزاند.

براساس بررسی‌های  تیم تخصصی تحلیل حملات سایبری شرکت دانش‌بنیان پیشگامان امن آرمان(امان) بر روی بالغ‌بر 335 حادثه و حمله سایبری به صنایع دنیا (از سال 1986 تا 2022) شاهد این هستیم که پیکربندی و تنظیمات مناسب امنیتی آن‌ها می‌تواند عامل تأثیرگذاری در کاهش این‌گونه حملات سایبری باشد.

 لازم است از زمان خرید تا بهره‌برداری به مقوله امنیت سایبری این سیستم های کنترل صنعتی توجه ویژه‌ای شود. مدیریت مؤثر مسائل امنیت سایبری این سیستم‌ها، نیازمند درک صریح چالش‌ها، تهدیدهای امنیتی و مخاطرات کنونی فضای سایبر-فیزیکی است. لزوماً راهکار جامع  امنیتی در طراحی انواع  سیستمهای کنترل  و صنعتی PLC محور به سهولت قابل پیاده‌سازی نیست و لازم است چالش‌های اجرایی آن نیز با توجه به اکوسیستم امنیت سایبر صنعتی کشور در نظر گرفته شود. در این آموزش که براساس تجارب تخصصی شرکت دانش‌بنیان امان طراحی‌شده است تلاش می‌شود تا ضمن بیان چالش‌های امنیتی و تهدیدات امنیتی در  سیستم های فناوری اطلاعات شرکتهای صنعتی به روند بروز این تهدیدات در سیستم‌های PLC پرداخته شود و راهبردها و راهکارهای مقاوم‌سازی و کاهش مخاطرات امنیتی در این سیستم ها معرفی ‌گردد.

این آموزش تخصصی به سفارش یکی از شرکت‌های صنعتی کشور و توسط واحد آموزش تخصصی امنیت سایبری صنعتی شرکت پیشگامان امن آرمان(امان) ارائه شد. به دلیل امضای تعهدنامه عدم افشاء اطلاعات از ذکر نام این صنعت خودداری می‌گردد.

جهت آشنایی بیشتر با شرکت دانش بنیان پیشگامان امن آرمان(امان) ‌این تیزر معرفی را ببینید.

در ادامه لیست برخی آموزش‌ها، سمینار‌ها و دور‌ه‌های امنیت سایبری تقدیم می‌گردد که برای دریافت پروپوزال هر یک از آن‌ها و اطلاع از جزئیات کمی و کیفی آن‌ها می‌توانید با شرکت پیشگامان امن آرمان(امان) تماس حاصل فرمایید. با کلیک بر روی هر عنوان از فهرست ذیل می‌توانید نمونه دوره‌های برگزار شده یا سوابق مرتبط با موضوع ذکر شده را مشاهده نمایید.


[1] Industrial Control System(s)

[2] Programmable Logic Controller

مرجع 1: کتاب پروتکل کنترل صنعتیIEC 60870-5-104  از منظر امنیت سایبری ، ۱۳۹۶

برچ

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی